Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πουλήστε και την μάνα σας ....


του Γιάννη Περακάκη




Μερικές αλήθειες για το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων:

1. Πόσα θα εισπράξει τα επόμενα 40 χρόνια η κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζου από την εκμετάλλευση των 14 αεροδρομίων;
Απάντηση: Πάνω από 22 δις ευρώ.

2. Πόσα θα πληρώσει συνολικά η κοινοπραξία για την εκμετάλλευση των αεροδρομίων τα επόμενα 40 χρόνια;
Απάντηση: Ακριβώς 7,89 δις συν 1,4 δις για τις επενδύσεις που θα κάνει. Τα υπόλοιπα είναι κέρδη.

3. Πόσα θα βάλει στα ταμεία του το ελληνικό κράτος τα επόμενα 40 χρόνια;
Απάντηση: 4,54 δις, διότι τα υπόλοιπα από τα 7,89 δις έσοδα θα πάνε για εξόφληση τοκοχρεωλυσίων.

4. Πόσα θα ήταν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα 40 χρόνια μόνο από το σπατόσημο (ΤΕΑΑ);
Απάντηση: Ακριβώς 8 δις, που τώρα θα τα καρπωθεί η κοινοπραξία (για να πληρώσει συνολικά 7,89 δις).

Αν εσείς είχατε στην κατοχή σας τέτοια επιχείρηση (με εξασφαλισμένα έσοδα), θα την παραχωρούσατε με τέτοιους ληστρικούς όρους;
Χώρια οι υπόλοιπες επιπτώσεις όπως μαρασμός των μικρότερων (μη παραχωρούμενων) αεροδρομίων που χρηματοσδοτούνται από τα 14, απώλεια προγραμμάτων ΕΣΠΑ, απώλειες από την ανάκληση συμβολαίων παραχώρησης ακινήτων της ΥΠΑ, έλεγχος μεγάλου μέρους του τουρισμού από την Fraport κλπ.

Είναι τέτοιος όμως ο πανικός και η σύγχυση στην κυβέρνηση για το σκανδαλώδες ξεπούλημα, που δεν φρόντισαν ούτε καν να χειριστούν το θέμα επικοινωνιακά με ενιαίο τρόπο. Έτσι:
α. Ο μεν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας πανηγυρίζει διότι μεταξύ άλλων η ελληνική οικονομία κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών ….
β. Η ΑΥΓΗ κάνει λόγο για ...σύμβαση αξιοποίησης (κάνοντας μνεία και στην δήλωση Πιτσιόρλα), όταν πριν ακριβώς ένα χρόνο μιλούσε για σκανδαλώδες ξεπούλημα… (κρίμα για την ιστορία της εφημερίδας). Βλ. ΕΔΩ
γ. Ο υπουργός κ. Σπίρτζης μιξοκλαίει λέγοντας ότι υπέγραψε ...με πόνο ψυχής (αυτά να τα πει στον ελληνικό λαό όταν κάποτε πάρει πραγματικά την εξουσία στα χέρια του), επικαλούμενος τις μνημονιακές δεσμεύσεις και ψελλίζοντας κάτι για όρους που διαμόρφωσαν οι προηγούμενοι (το ξεπούλημα όμως το υπέγραψε ο ίδιος).
δ. Και τέλος, εκείνος που τα σπάει όλα είναι ο ανεκδιήγητος Γιώργος Κυρίτσης από το left.gr πού αναφέρει επί λέξει:
Είναι προφανές ότι το ελληνικό κράτος, όταν ανακτήσει την κυριαρχία του, δεν θα αφήσει ούτε τα αεροδρόμια, ούτε τα λιμάνια, ούτε άλλες κρίσιμες και στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές εκτός του ελέγχου του.” (Βλ. ΕΔΩ).
Άθελά του δηλαδή ομολογεί ότι ο Τσίπρας ουσιαστικά παριστάνει τον πρωθυπουργό σε μια χώρα προτεκτοράτο (χωρίς κυριαρχία). Και βέβαια εύλογα αναρωτιέται κανείς πως η κυβέρνηση θα έσκιζε τα μνημόνια (με ένα νόμο) όπως υποσχόταν μόλις πριν λίγους μήνες, όταν δεν είναι σε θέση ούτε ένα διαγωνισμό ξεπουλήματος να ακυρώσει, όταν αυτός δεν έχει δημιουργήσει κανένα τετελεσμένο (δεν έχουν δοθεί ακόμα ούτε καν προκαταβολές). Την κυριαρχία του βέβαια δεν την κερδίζει κανένα κράτος με το να υποτάσσεται πλήρως στην εγχώρια και ξένη ολιγαρχία.


Ας πουλήσουν και την μάνα τους λοιπόν. Μόνο που δεν πρόκειται να φύγουν γιατί η εξουσία έχει πολλά ...προτερήματα. Εκτός αν κάποιος τους διώξει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου