Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Δι Ε.Ε. ξοδος


Η  Κ.Ο.Α. ως συλλογικότητα έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τη θέση ότι το αίτημα αποχώρησης από την Ε.Ε. αποτελεί συνεκτική ουσία για την ένωση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια και αποτελεί  αναγκαία συνθήκη για την συγκρότηση πολιτικού υποκειμένου, το οποίο θα ανοίξει δρόμο διεξόδου και θα αποτρέψει την κοινωνική καταστροφή.
Η συζήτηση για τον ρόλο της Ε.Ε. και το ασύμβατο αυτής με τα λαϊκά συμφέροντα δεν είναι καινούργια. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 τουλάχιστον, ήταν στα στόματα όχι μόνο των αριστερών αλλά και προοδευτικών αστών και είναι τραγικό μετά μισό και πλέον αιώνα, όταν τα αποτελέσματα αυτής της διαδρομής είναι κάτι περισσότερο από ορατά, να βρισκόμαστε σε σύγχυση για τις αιτίες. Η έλλειψη κοινωνιολογικής φαντασίας δεν εμπόδισε την αυθόρμητη αντίδραση των πλατειών στην αρχή της κρίσης και στο ΟΧΙ, του πριν ακριβώς  ένα χρόνο δημοψηφίσματος. Επέτρεψε όμως στις κυρίαρχες δυνάμεις, αλλάζοντας προσωπεία, να διαχειρίζονται τις τύχες μας προς όφελός τους.
Η πριν λίγες  μέρες επιλογή του Βρετανικού λαού έρχεται να πυροδοτήσει την συζήτηση της αποχώρησης, ενεργοποιώντας την απέχθεια για την αντιδημοκρατική και εκμεταλλευτική δομή της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, όμως, έρχεται να αναδείξει για μια ακόμα φορά ότι τμήμα τουλάχιστον των προνομιούχων έχει δεχθεί στους κόλπους του το αίτημα, έχοντας ορίσει ως αντιπροσώπους των «αδικημένων τάξεων» εθνικιστικά και νεοφασιστικά μορφώματα. Αν μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορέσουν να συγκροτηθούν εναλλακτικές δυνάμεις και όχι αντίβαρα στη στατικότητα των κατεστημένων, θα οδηγηθούμε σε μια ακόμα θλιβερή ήττα με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Η διέξοδος δεν μπορεί παρά να είναι συγκρουσιακή. Συνεπώς, είναι επιτακτική η συγκρότηση πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ε.Ε. Είναι αναγκαίο να επεξεργασθούμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα αποδέσμευσης της χώρας, το οποίο θα προταθεί και θα αποτελέσει βάση συζήτησης  με τα λαϊκά στρώματα. Ιδέες, προτάσεις, υλικό  και άτομα που μπορούν να βοηθήσουν στην χάραξη των αξόνων του, να το εμπλουτίσουν και να το τεκμηριώσουν υπάρχουν άφθονα. Εκείνο που κατά την άποψή μας αποτελεί πρόβλημα είναι η έλλειψη λαϊκής επικοινωνιακής κουλτούρας. Αν για μια ακόμα φορά αρχίσει «περιφορά» αυτού του προγράμματος από μόνιμους «βαθμοφόρους» ομιλητές, με την γνωστή ξύλινη γλώσσα, είναι κάτι περισσότερο από τελεσίδικο ότι θα παράγουμε «ιερά λείψανα» και όχι ζωντανές προτάσεις που θα συμβάλουν στο στόχο μας.
Συντασσόμενοι με όσους έχουν αυτή τη λογική, στηρίζουμε και συμμετέχουμε ως συλλογικότητα στην Πρωτοβουλία για την αποδέσμευση από την Ε.Ε. «ΔιΕΕξοδος», με την ελπίδα αλλά και την αγωνιστική διάθεση να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στο άπλωμά της στην κοινωνία.
Αθήνα,  1/7/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου