Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΙΠΕΔ, η ιερή αγελάδα των Γερμανών





Βάλια Μπαζού
Το Ποντίκι ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 9 Φεβρουαρίου 2015
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το απόλυτο μνημονιακό φετίχ των Γερμανών, η ιερή αγελάδα τους. Όποιος επιχειρήσει να το αγγίξει, να το αμφισβητήσει, πολύ περισσότερο να το αλλάξει εκ βάθρων, θα θεωρηθεί ο απόλυτος βλάσφημος και θα προκαλέσει την μήνιν των ευνούχων της μνημονιακής αυλής.
Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη η πρώτη ενόχληση έχει διατυπωθεί αρμοδίως. Γιατί όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά μια μονομερή επαναφορά του 13ου μισθού υπό προϋποθέσεις σε συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων και διαφορετικά μια  μονομερή ανάληψη πρωτοβουλίας για την αποσυναρμολόγηση του Δούρειου Ίππου τους.
Και αυτό γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είναι το «όχημά» τους για την εκκαθάριση της κρατικής περιουσίας είναι το «όχημά» τους για τις μπίζνες, στο βωμό των οποίων, θα παίξουν τα ρέστα τους.
Το «όραμα» των Γερμανών
Το σχέδιο των Γερμανών για την δημόσια περιουσία έχει τρία στάδια ανάπτυξης:
-Το 1ο  ήταν η σύσταση του Ταμείου το 2011 με το άρθρο 1 του ν.3986/2011, μια ιδέα καθαρά made in Germany, αφού έγινε στο πρότυπο της γερμανικής εταιρείας Treuhand, η οποία συστάθηκε το 1990 για να «καθαρίσει» τη δημόσια περιουσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Λειτούργησε μέχρι το 1994 και μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, πούλησε το 85% της δημόσιας περιουσίας έναντι 44 δισεκατομμυρίων μάρκων ενώ η αρχική αποτίμηση της αξίας της περιουσίας ήταν 600 δισεκατομμύρια μάρκα.
Η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ απλή. Πουλάει δημόσια περιουσία και τα χρήματα αμέσως κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος για το χρέος.
-Το 2ο βήμα, είναι ο έλεγχος του μέσω της ανάληψης της διοίκησής του από διεθνή φορέα. Στόχος που προσπάθησαν να συνδέσουν με την αναποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά στην πώληση της δημόσιας περιουσίας και στην ικανοποίηση των δανειστών. Έλεγχος που καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι θα περνούσε σε διεθνή φορέα εντός του 2015.
-Το 3ο βήμα είναι η τιτλοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η έκδοση ομολόγων, λύση που θεωρούν ότι θα έδινε άμεσα «ζεστό» χρήμα στους δανειστές αφού θα ξεπερνιόταν ο σκόπελος των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Τι φοβούνται
Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και η διατυπωμένη θέση της νέας κυβέρνησης ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας οργανισμός που πρέπει να αποσυναρμολογηθεί έχει προκαλέσει αναταραχή ιδιαίτερα στη γερμανική πλευρά και αυτό γιατί φοβούνται κυρίως δυο ζητήματα:
-1ο, τη δημιουργία από τη νέα κυβέρνηση ενός νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που ιδιαίτερα όσον αφορά τις σημαντικές υποδομές της χώρας δεν θα ακολουθεί τη λογική της απώλειας του δημοσίου ελέγχου αλλά της αξιοποίησης μέσω διακρατικών συμφωνιών ή την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών
-2ο, την κατάργηση της υποχρέωσης να κατατίθεται στο λογαριασμό των δανειστών το τίμημα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Πολλοί εκτιμούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελέσει τη μητέρα των μαχών και ένα από τα κεντρικά θέματα της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Γερμανών.
Και ήδη η ελληνική πλευρά δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε το πρώτο βήμα με την ανακοίνωση ότι καταργείται η ασυλία για τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου